Regio – De politie waarschuwt voor oplichters die inspelen op de energiecrisis. Er zijn de laatste tijd met name veel meldingen over aanbieders van open haard hout die niet leveren.

De oplichters bieden via het internet haardhout te koop aan. Als er besteld en betaald is, laten ze niets meer van zich horen. Bij de politie zijn hierover al meer dan 500 aangiftes ontvangen.

De oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels aanbieden. Opvallend is de amateuristische opzet van de sites die ook veel spelfouten bevatten. ,,Sommige zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn’’, aldus Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting. ,,Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze barbecues te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte’’, aldus de politieman.

De malafide webwinkels laten de betalingen vaak lopen naar rekeningnummers in het buitenland. Veel nepshops beweren dat er via iDEAL betaald kan worden. Ze bieden dan echter een simpele betaallink aan, die leidt naar een IBAN-rekening in het buitenland. Het IBAN-banknummer begint dan bijvoorbeeld met FR in plaats van NL. Van der Linden: ,,Veel nepshops, ook met .nl-webadressen, zijn van criminelen in het buitenland. Dat maakt het opsporen en vervolgen van verdachten lastig.’’

Foto: Pixabay.com