Landelijk – Komende zaterdagnacht wordt de klok verzet en daarmee gaat de zomertijd in. Om twee uur ’s nachts wordt de klok een uur vooruit gezet naar drie uur. De zomertijd loopt tot het laatste weekend van oktober, dan wordt de klok weer terug gedraaid.

Vrijwel alle Europese landen volgen dezelfde richtlijn die sinds 2002 door de EU is vastgesteld met uitzondering van Ijsland en Wit-Rusland die geen zomertijd gebruiken. Rusland is in 2011 permanent op zomertijd overgeschakeld.

Het is mogelijk een van de laatste keren dat we de klok moeten verzetten. De Europese Commissie heeft voorgesteld om het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok af te schaffen.

Langer licht
Het voordeel van de zomertijd is dat men ’s avonds een uur langer van het daglicht kunnen profiteren. Zonder de zomertijd zou het ’s zomers rond half vier al licht worden terwijl het om half tien ’s avonds al donker is. Met de invoering van de zomertijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.