Landelijk – Morgen trekt een flinke wolk Saharastof over het land. De stofwolk hangt op dit moment boven Spanje en Frankrijk en veroorzaakt roodbruine luchten. In dit artikel lees je wat we in ons land kunnen verwachten.

Een flinke wolk Saharastof is onderweg naar Nederland. Momenteel ligt de wolk boven Spanje en de zuidelijke helft van Frankrijk. De wolk trekt langzaam noordwaarts en zal komende nacht ons land bereiken.

Morgen zijn er flinke zonnige perioden. Vooral over het westen trekken ook enkele wolkenvelden en op een lokaal buitje na blijft het droog. De zonsopkomst kan door het stof al rodere kleuren tonen, maar de concentratie zal gedurende de dag verder toenemen en de kans op extra warme kleuren is bij zonsondergang nog groter.

Iets minder zacht
Het Saharastof zal de zon overdag niet geheel tegenhouden, maar maakt de zon wel iets minder fel. Ook de lucht is minder blauw en de waas van het stof lijkt een beetje op dat van sluierbewolking. Saharastof bestaat uit hele kleine zandkorreltjes en kan door de afschermende werking zelfs zorgen dat de temperatuur één of twee graden lager uitvalt dan volgens de berekeningen van weermodellen. Als de temperatuur woensdag wat lager uitvalt is dat buiten niet echt te merken. Het is dan erg zacht met 14 tot 18 graden en mogelijk wordt het lokaal 19 graden. Ook als de temperatuur lager uitvalt is het nog steeds zachter dan de voorgaande dagen.

Vieze auto’s
Woensdagavond en in de nacht naar donderdag kan het vanuit het westen tijdelijk regenen. Met de regen komt stof naar beneden. Donderdagochtend trekt de regen weg en wordt het droog. Op auto’s, fietsen en ramen wordt dan een stoffig laagje zichtbaar. Donderdag zal de stofwolk geleidelijk boven ons land verdwijnen en ligt de dagen daarna voornamelijk boven het zuiden van Europa. Je kunt dus veilig je auto wassen zonder dat deze direct weer onder het stof komt te zitten.

Meeste stof alleen hoog in de lucht
Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van het stof te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof. Op sommige plaatsen is de lucht oranjebruin door het stof. In mindere mate is de lucht in Frankijk ook stoffig.