Landelijk – Gisteren trok een aantal (onweers)buien over het land en voor donderdag en vrijdag staat opnieuw onweer op het programma. Woensdag wordt een droge dag met landinwaarts kans op 30 graden. Mogelijk wordt het ook donderdag voor de buien uit lokaal nog 30 graden.

Vandaag wordt het 20 tot 26 graden. Daarbij is er veel ruimte voor de zon. Morgen wordt met een zuidenwind zeer warme lucht naar ons land geblazen terwijl de zon flink schijnt. De temperatuur schiet daardoor als een raket omhoog en bereikt nog voor het middaguur landinwaarts al zomerse waarden rond 25 graden.

’s Middags wordt het in het binnenland 27 tot 29 graden en vooral in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente wordt lokaal 30 graden verwacht. Door een opstekende westenwind is het in de kustprovincies met 22-25 graden een stuk koeler.

Grote kans op datum-warmterecords
Het warmterecord voor 18 mei in De Bilt staat op 26,3 graden en stamt uit 1925. Het landelijk warmterecord is nog ouder en is in handen van Maastricht (27,9 graden, 1918). De kans is groot dat beide stokoude records worden verbroken.

Donderdag broeierig met onweersbuien
Donderdag is de luchtvochtigheid hoger dan woensdag. Hierdoor voelt het een stuk benauwder aan. Hierdoor is er meer bewolking en bovendien neemt in de middag vanuit het zuiden de buienkans toe. Daarbij is kans op stevige onweersbuien.

De middagtemperatuur komt uit tussen 22 graden op Texel en 29 graden langs de oostgrens. Blijft het in de middag regionaal lang zonnig dan kan het opnieuw lokaal 30 graden worden. Dit geldt voor precies dezelfde gebieden als woensdag.

De datumwarmterecords van 19 mei zijn van 1953 en staan op 27,4 graden in De Bilt en 30,4 graden over het hele land (Enschede). De kans dat deze verbroken worden is klein, maar niet uitgesloten.

Koeler in het weekend
Ook vrijdag is grote kans op regen- en onweersbuien. Met 20 graden in het noordwesten tot nog 26 graden in Limburg is het nog altijd behoorlijk warm.

Vanaf het weekend wordt het een stuk koeler met maxima tussen 17 en 23 graden. Dit zijn hele gebruikelijk maxima voor eind mei. Zon en stapelwolken wisselen elkaar daarbij af, slechts af en toe valt een kortdurende bui.