Groningen – Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Groningse wegen: vorig jaar werden er binnen de provincie 2.015 meldingen gedaan van wegrijders. Vooral in de gemeente Groningen waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 880 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Groningen. Wel is er een lichte daling van het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-0,7%).

In deze gemeenten de meeste wegrijders

Binnen Groningen is de gemeente Groningen koploper. Er werd hier vorig jaar 880 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Midden-Groningen en Oldambt waren er veel gedupeerden. De top 5 gemeenten in de provincie Groningen:

1.              Groningen (gemeente): 880 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

2.              Midden-Groningen: 215 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

3.              Oldambt: 155 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

4.              Westerkwartier: 135 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

5.              Eemsdelta: 130 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.