Wagenborgen – Op 19 maart 2022 zijn 5 inwoners van Wagenborgen verhuisd. Eigenlijk heel gewoon dat mensen verhuizen maar hier was iets bijzonders aan de hand. Evelien Bax – mantelzorgster van haar ouders met dementie – heeft n.a.v. de ervaringen met haar ouders de Stichting Waardig Wonen opgericht zodat mensen met dementie “gewoon in een dorp of wijk” konden gaan wonen als het thuis niet
meer mogelijk was. Zij kwam terecht in Wagenborgen waar een particulier zijn huis aan de
Bijmoldslaan wel wilde verhuren. Daarmee kwam een droom van Evelien Bax tot stand namelijk het eerste huis Waardig Wonen.

In een huis – nu ook in Groningen en Winschoten – wonen 5 tot 6 mensen met dementie die anders naar een verpleeghuis zouden moeten gaan. Er is 24 uurs zorg elke dag gedurende 7 dagen per week in huis met ook begeleiders om veilige zorg te verlenen maar er ook van elke dag een leuke dag te maken.
De eigenaar wilde zijn woning verkopen. De woningen zijn exorbitant duur; ook zouden er nog investeringen in het pand gedaan moeten worden. De financiering daarvan was niet rond te krijgen zodat het bestuur Waardig Wonen heeft moeten besluiten het huis te sluiten.

In overleg met de familie van de bewoners is een oplossing gevonden zodat de bewoners niet naar een verpleeghuis hoefden maar naar een ander huis Waardig Wonen konden verhuizen in Winschoten.
De bewoners hebben zich thuis gevoeld in Wagenborgen. Ook waren de mensen betrokken bij de bewoners en de organisatie Waardig Wonen. Van de supermarkt tot de kinderdagverblijven en lagere school en verenigingen die of de boodschappen kwamen brengen of met Sint-Maarten langskwamen.
Daarom dank aan de inwoners van Wagenborgen voor hun betrokkenheid. Misschien op een later moment toch weer een initiatief voor een huis Waardig Wonen in Wagenborgen zodat ook mensen met dementie in het eigen dorp of omgeving kunnen blijven wonen?

Meer informatie op de website www.waardigwonen.nl