Groningen – Sinds deze week zijn brandweermedewerkers van Veiligheidsregio Groningen te zien in het nieuwe operationeel uniform. De nieuwe kleding is samen met brandweercollega’s uit het land ontwikkeld, waarbij is gelet op draagcomfort, pasvorm en uitstraling. We nemen afscheid van de oude kleding en zijn trots op onze nieuwe, moderne kleding.

Een groot deel van de brandweermedewerkers draagt een operationeel uniform (OU) tijdens hun werkzaamheden, op de kazerne en bij laagrisicotaken zoals liftopsluitingen en reanimaties. Het nieuwe OU vervangt de huidige kazernekleding. De huidige kleding, bestaande uit een blauw katoenen overhemd en zwarte broek, is niet meer doorontwikkeld sinds de jaren ’80. Alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gaan gebruik maken van het nieuwe OU.

Betere pasvorm en meer bewegingsvrijheid
Brandweermensen hebben (landelijk) het nieuwe uniform uitvoerig getest en input geleverd, zodat het goed aansluit bij hun wensen en het gebruik in de praktijk. Het nieuwe OU heeft onder andere een betere pasvorm, meer bewegingsvrijheid en betere vochtregulatie door de gebruikte stoffen.

Uitlevering en zichtbaarheid
De uitlevering aan alle veiligheidsregio’s vindt sinds vorig jaar gefaseerd in 5 jaar plaats. Dit wordt verspreid over een langere periode omdat het om heel veel kleding gaat. In de regio Groningen krijgen bijna 1000 brandweercollega’s (inclusief 750 vrijwilligers) het nieuwe uniform aangemeten. Nog dit jaar wordt de nieuwe kleding verdeeld onder het kantoorpersoneel en beroepscollega’s. Vanaf 2024 zijn ook de vrijwilligers in hun nieuwe uniform zichtbaar.

Foto: Brandweer.nl