Landelijk – In het hele land moeten we vanavond rekening houden met gladheid door ijzel. Dit komt doordat vanuit het zuidwesten een regengebied over het land trekt, terwijl veel wegen nog bevroren zijn. Halverwege de avond zal de gladheid in het zuidwesten verdwijnen. In het midden neemt later in de avond de kans op gladheid af en in het oosten en noordoosten verdwijnt als laatst de gladheid in het oosten en noordoosten. Komende week is het wisselvallig en zacht.

Vanavond: vanuit het zuidwesten regen
Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied langzaam over het land. Doordat de temperatuur van de wegen nog een tijd onder nul ligt zal de regen op verschillende plaatsen ijzel veroorzaken. In het hele land geldt code oranje vanwege de gladheid.

De gladheid begint in het zuidwesten en zal zich naar het noordoosten uitbreiden. Halverwege de avond zal de gladheid in het zuidwesten verdwijnen doordat de temperatuur stijgt. Later in de avond neemt de ook de kans op gladheid in het zuiden, midden en noordwesten af. In de oostelijke provincies en in het noordoosten verdwijnt de gladheid pas in de eerste helft van de nacht.

Vannacht: einde van gladheid, enkele uren regen
De regenzone beslaat tijdens de nacht een groot deel van het land en het regent een tijd gestaag door. De temperatuur is gestegen naar +1 graden in het noordoosten en +4 graden in het zuidwesten. De eerste uren zal de gladheid in het oosten en noordoosten verdwijnen. De zuiden- tot zuidwestenwind zwelt nog wat verder aan en wordt matig boven land tot krachtig aan zee.

Morgenochtend: bewolkt en regenachtig
Tijdens de maandagochtend heeft een groot deel van het land nog met een bewolkt en regenachtig weertype te maken. Later in de ochtend verlaat het zwaartepunt van de neerslagzone geleidelijk onze landsgrenzen, maar ook uit de dikkere bewolking blijft wat lichte regen of motregen mogelijk. De temperaturen zijn nog altijd aan het stijgen en komen in de loop van de ochtend uit tussen 5 en 7 graden. Een matige tot krachtige zuidwestenwind maakt het vrij herfstachtige plaatje compleet.

Morgenmiddag: bewolkt, geleidelijk wel iets droger
Vergeleken met de ochtenduren is het een fractie droger door het wegtrekken van de regen naar het noorden, maar bewolking blijft hardnekkig standhouden. In het zuiden heeft de zon de grootste kans om een gaatje in het wolkendek te prikken. De temperatuur loopt op naar 7 tot 9 graden. De wind is zuidwestelijk en matig of vrij krachtig met 4 of 5 Beaufort.

Morgenavond: temperaturen nog altijd in de lift
Het is bewolkt en hier en daar valt lichte regen of motregen. Met een vrij forse zuidwestenwind wordt aan het einde van de avond een nieuw neerslaggebied naar ons land gevoerd, waardoor ook de nacht naar dinsdag met perioden van regen verloopt. De temperatuurstijging is nog altijd gaande en de nachttemperatuur komt grofweg tussen 7 en 10 graden uit, van noord naar zuid bekeken.

Dinsdag: bijna herfstachtig te noemen
We hebben het koude winterweer definitief achter ons gelaten en de temperatuur komt vandaag zelfs in dubbele cijfers uit met waarden tussen 10 en 12 graden. Het is vaak bewolkt en van tijd tot tijd regent het. De matige tot vrij krachtige zuidwestenwind maakt het wisselvallige plaatje compleet.

Woensdag: tijdelijk droger met meer zon
Na twee wisselvallige dagen tijdens de werkweek hebben we woensdag zeer waarschijnlijk een adempauze in de vorm van een wat droger en zonniger weertype. Van het westen uit scheurt het wolkendek gedurende de dag vaker open. Wederom is het vrij zacht met een graad of 10 en een zuidwestelijke windrichting

Aanhoudend wisselvallig, kou voorlopig niet binnen handbereik
De tweede weekhelft zorgt een zuidwestelijke stroming voor een komen en gaan van regengebieden met tussendoor sporadisch ruimte voor de zon. De temperaturen blijven aan de hoge kant met in het zuiden zelfs uitschieters naar 13 graden. Ook tijdens de nachten blijft het kwik ruim boven het vriespunt en is gladheid niet aan de orde.