Woldendorp – De gemeenten Eemsdelta en Oldambt hebben gezamenlijk de handen ineengeslagen om de Carel Coenraadpolder te herstellen. Direct na de bouwvakantie zijn ze gestart met een duurzame en innovatieve aanpak om de weg te vernieuwen.

Aanleiding voor het herstel van de Carel Coenraadpolder was de schade veroorzaakt door kleitransporten naar de Brede Groene Dijk in het voorjaar van 2022. Het intense verkeer van ongeveer 70 vrachtwagens per dag naar de Dollarddijk leidde tot ernstige beschadigingen aan de weg. Daarom hebben de betrokken partijen, waaronder de provincie, het waterschap, en de gemeenten Eemsdelta en Oldambt, besloten om gezamenlijk de weg te herstellen.

Innovatieve aanpak

“In plaats van terug te keren naar de oude situatie, hebben de gemeenten gekozen voor een innovatieve methode: reconstructie met cementbitumenstabilisatie,” aldus Wethouder Jan Menninga (Eemsdelta). “Door deze speciale methode toe te passen, waarbij cement en bitumen worden gebruikt om de weg te versterken, verlengen we niet alleen de levensduur van de weg aanzienlijk, maar zetten we ook een belangrijke stap richting duurzaamheid. Met deze aanpak minimaliseren we de verstoring van het milieu door transporten en bieden we snel weer toegang voor het bestemmingsverkeer. Dit project toont aan hoe samenwerking en innovatie kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor onze gemeenschappen en het milieu.”

Gezamenlijke inspanning

Wethouder Jurrie Nieboer (Oldambt) voegt toe: “Ik ben verheugd dat zoveel partijen elkaar hebben gevonden in het herstel van deze polderweg. Samen met de restauratie van het ‘gele dijkgat’ is dit stuk polder weer compleet voor de weggebruikers, zodat toeristen weer kunnen genieten van dit prachtige gebied.”

Werkzaamheden

Aannemer Boskalis Nederland B.V. heeft de weg weer toekomstbestendig gemaakt en geschikt voor alle soorten verkeer. Dankzij de bijdragen van de provincie, het waterschap, Rijkswaterstaat, EcoShape, en de gemeenten Eemsdelta en Oldambt, is de weg weer toegankelijk.