Wagenborgen – Bij het Joods monument op het voormalig terrein van psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk in Wagenborgen, vindt maandag 11 maart de jaarlijkse herdenking plaats. 

Er zal worden stilgestaan bij de wegvoering van vier joodse bewoners op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur. Via Westerbork werden Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot overgebracht naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vermoord en verbrand. 

Er worden korte toespraken gehouden, de namen van de slachtoffers worden uitgesproken en er is passende muziek door het ensemble Bollen & Co. Verder dragen leerlingen van kindcentrum De Kronkelaar zelf geschreven gedichtjes en verhaaltjes voor. 

De toespraken komen van Lentis-bestuurder Johan Oostinga en burgemeester Ben Visser van Eemsdelta.  Vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers en dorpsbewoners zullen hierbij aanwezig zijn.

De herdenking begint precies om 10.50 uur. Belangstellenden zijn welkom. Zij kunnen desgewenst een bloem of kiezel neerleggen aan de voet van het monument. De locaties is de Hibiscusstraat in Wagenborgen.

Na afloop is iedereen welkom om in De Ontmoeting naast de Petruskerk van Wagenborgen na te praten onder het genot van een kopje koffie.