Landelijk – Vanaf het begin van donderdagmiddag kunnen winterse buien op de Waddeneilanden plaatselijk al voor gladheid zorgen. Later in de middag kan het in het noordoosten glad worden door sneeuwval.
In de avond breiden sneeuw en gladheid zich uit over de rest van het land, In Limburg gebeurt dit pas rond middernacht. Met name het wegverkeer kan hinder ondervinden van de gladheid. De sneeuw houdt waarschijnlijk aan tot en met vrijdagochtend, waarna de gladheid vrijdagmiddag zal verdwijnen.

Geen grap: sneeuw op 1 april
De winter laat nog even van zich horen en donderdagnacht zorgt een neerslaggebied voor een laagje sneeuw van enkele centimeters. Vrijdagochtend, op 1 april, ontwaken waarschijnlijk grote delen van het land in een wit landschap. Door de gure noorden- tot noordoostenwind vriest het voor het gevoel.

Donderdag is het al winters. Het is overwegend bewolkt en af en toe valt regen of wat natte sneeuw. Er staat een gure noorden- tot noordoostenwind die lage gevoelstemperaturen veroorzaakt. Als er een tijd neerslag valt vriest het voor het gevoel. De dikke winterjas kan weer van de kapstok gehaald worden. Met hooguit 3 tot 6 graden is het flink kouder in vergelijking met de normale 10 tot 12 graden voor eind maart.

Gure wind en dun laagje sneeuw
Tijdens de nacht naar vrijdag trekt een gebied met winterse neerslag vanuit het noorden over het land. De neerslag neemt in intensiteit toe. De temperatuur daalt richting of net onder het vriespunt, waardoor de sneeuw steeds beter blijft liggen. Vooral auto’s en later ook grasvelden worden bedekt onder een laagje sneeuw van enkele centimeters. Daar waar het hard sneeuwt kunnen ook de wegen wit en glad worden. De doorstaande noordoostenwind veroorzaakt ronduit gure omstandigheden.

Wit landschap op 1 april
Met het openslaan van de gordijnen op vrijdagochtend is er een aanzienlijke kans om een wit landschap aan te treffen. Met name in het zuiden zorgt het neerslaggebied in de vroege ochtend nog voor wat (natte) sneeuw. In Zuid-Limburg kan het zelfs tot het begin van de middag sneeuwen. In het noorden breekt de zon steeds vaker door en met het stijgen van de temperatuur zal de sneeuw geleidelijk wegsmelten.

Tijdens het weekend wordt geen sneeuw meer verwacht, maar het blijft wel koud voor de tijd van het jaar. In de middag wordt het amper 8 graden.