Wagenborgen – Gemeente Eemsdelta vangt Oekraïense vluchtelingen op in Luingaborg in Bierum en in de Menterne in Wagenborgen. Om voorbereid te zijn op een mogelijk hogere instroom van Oekraïners breidt de gemeente het aantal opvangplekken van 150 naar 175 uit. De uitbreiding gaat plaatsvinden in de Menterne.

De Veiligheidsregio Groningen heeft de opdracht om tot 1 februari 2024 3.392 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren. Dat betekent dat er in de provincie Groningen nog 552 plekken bij moeten komen. Op dit moment verblijven er zo’n 44 Oekraïense vluchtelingen in een deel van het gebouw in Wagenborgen. De eigenaar van het gebouw is bereid om ook de rest van het pand te verhuren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Na een korte verbouwing kunnen er nog 25 extra

Oekraïners opgevangen worden.

“Gemeente Eemsdelta staat er voor onze medemensen. De opvang van Oekraïense vluchtelingen, de maatschappelijke betrokkenheid en inzet van inwoners van onze gemeente heeft laten zien dat we er in Eemsdelta staan als onze medemens om hulp vraagt. Oekraïense vluchtelingen voelen zich welkom en omwonenden ervaren geen overlast. Dat hebben we samen goed gedaan.” aldus de burgemeester Ben Visser.

Huidige opvang verloopt goed
De opvang van Oekraïense vluchtelingen op deze locatie gaat goed. Sinds de start van de opvang zijn er geen problemen geweest in of rond de opvang. Het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van de ontheemden uit Oekraïne onder de dorpsbewoners is groot. De kinderen/jongeren gaan overdag naar de taalklas/school en een groot aantal van de volwassenen die de gelegenheid hebben, zijn aan het werk. Op de locatie is 24 uur per dag toezicht in de vorm van beheer en beveiliging. Dit blijft
ook zo in de nieuwe situatie.

Informatie voor omwonenden
De bedrijven en omwonenden van de opvanglocatie in Wagenborgen zijn vandaag geïnformeerd. Ook de vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen is op de hoogte gebracht. De gemeente biedt de inwoners de mogelijkheid om in gesprek te gaan met burgemeester Ben Visser als er vragen zijn. Via 14 0596 kan een afspraak worden gemaakt of via de mail: gemeente@eemsdelta.nl. Op de website van de gemeente Eemsdelta: www.eemsdelta.nl/vluchtelingen-oekraine zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen.