Regio – Afgelopen periode was de start de BOCK campagne 2023. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips.

‘Geen knal, laat zitten die bal!’
De campagneslogan van de BOCK campagne is: ‘Geen knal, laat zitten die bal!’ Het kan natuurlijk zijn dat er na het aansteken geen knal is. Laat de bal dan zitten. Probeer de bus nogmaals te ontsteken. Nog geen knal? Probeer het dan na enkele minuten nog eens. Weer geen knal? Trap dan vanaf de zijkant de bal eraf.

Daling en stabilisatie brandwonden
Carbidschieten is in Noord- en Oost Nederland een traditie tijdens de jaarwisseling en wordt steeds populairder. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat. Daarom startte in 2015 de BOCK campagne. Brandwondenarts Stefan Doornbos van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis: ‘Het Martini Ziekenhuis was in 2015 één van de initiatiefnemers van de BOCK campagne. Ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. De BOCK campagne geeft tips hoe je veiliger carbid kan knallen. Veel ongelukken zijn te voorkomen met een BOCK. Sinds de invoering van de campagne zien we een daling en stabilisatie van het aantal ernstige brandwonden als gevolg van carbidschieten.’

Vijf belangrijke tips:

Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.
Wie is de BOCK, is campagne van: Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis (hét brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland), Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door vele gemeenten, GGD ’s en particuliere initiatieven in Nederland

Kijk voor meer informatie op de website Wie is de BOCK