Landelijk – De langste dag van het jaar komt eraan en dit betekent dat de zon het felst schijnt. Komende dagen wordt op grote schaal zonkracht 7 bereikt. In het zuiden en midden is zelfs tijdelijk kans op zonkracht 8. Daarnaast wordt het steeds een stukje warmer. In dit artikel lees alles over de zonkracht en vind je handige tips tegen verbranden.

De zon schijnt de aankomende periode volop en halverwege juni, rond de langste dag van het jaar, piekt de zonkracht in ons land. Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Op veel plaatsen wordt zonkracht 7 bereikt. Vooral vrijdag en zaterdag kan in het midden en zuiden zelfs zonkracht 8 worden gehaald.

Dergelijke waarden van de zonkracht zijn vrij zeldzaam. In het zuiden van het land wordt een enkele keer per jaar zonkracht 8 verwacht. Een naar boven afgeronde UV-index 8 wordt in het midden van het land eens in de paar jaar gemeten. Afgelopen week is bij het RIVM in Bilthoven al enkele keren een waarde tussen 7,5 en 8,0 gemeten. Mogelijk wordt vrijdag of zaterdag een waarde van 8,0 of meer gemeten. Dat is nog zeldzamer.

Bij zonkracht 7 of 8 kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden. Dit gaat vaak vrij ongemerkt, omdat de roodkleuring van de huid pas na enkele uren zichtbaar wordt. Vermijd de felle zon zoveel mogelijk rond het midden van de dag.

Kans op zonnesteek door felle zon en hitte
Daarnaast is het oppassen geblazen voor een zonnesteek door de combinatie van de felle zon en de hoge temperaturen die worden verwacht. Vrijdag wordt het 27 tot 31 graden van noord naar zuid. Zaterdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop met veel zon en in de middag ook stapelwolken. Op veel plaatsen in het binnenland wordt het tropisch warm met waarden tussen 30 en lokaal zelfs 35 graden. Het is heerlijk strandweer met in de kustprovincies 27 tot 29 graden, maar later op de dag stijgt de buienkans.

Historie van de zonkracht-metingen
Het enige meetpunt in Nederland waar de zonkracht wordt gemeten ligt in Bilthoven. Sinds 2006 werd hier slechts vier keer een UV-index van meer dan 8 gemeten. In 2017 gebeurde dit maar liefst twee keer in relatief korte tijd. Op 11 en 18 juni werd zonkracht 8,7 en 8,1 gemeten. In het zuiden wordt niet gemeten, maar de kans is groot dat daar toen waarden van boven de 9 zijn gehaald. Het absolute record stamt uit 1995 en staat op 9,0. Dit had te maken met de uitbarsting van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991 die de jaren daarna zorgde voor een dunnere ozonlaag.