Wagenborgen – Vanochtend precies om 10.50 uur vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Joods monument op het voormalig terrein van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen.

Tijdens de herdenking stonden een aantal volwassenen en leerlingen uit groep 5 en 6 van Kindcentrum “De Kronkelaar” stil bij het feit dat op maandag 9 maart 1943 om 10.50 uur vier joodse bewoners van de Stichting T.C.L. werden weggehaald, Betje en Sientje Stoppelman, Heintje Levie en Heiman Aptroot. Via Westerbork reisden zij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen om daar op vrijdag 13 maart bij aankomst te worden vermoord en vervolgens vergast.

Gedichtjes leerlingen de Kronkelaar
De slachtoffers werden herdacht door het uitspreken van korte toespraken, het noemen van hun namen, met passende muziek van ensemble “Bollen & Co” en met het voordragen van eigen gedichtjes en verhaaltjes, geschreven en voorgedragen door kinderen van Kindcentrum “De Kronkelaar”.

Johan Oostinga, namens de Raad van Bestuur van Lentis, burgemeester Ben Visser van de Gemeente Eemsdelta, hebben een toespraak houden. Vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke- en kerkelijke organisaties uit Wagenborgen, oud Groot-Bronswijkers, dorpsbewoners en een aantal genodigden hebben bloemen en kransen gelegd bij het monument.