Landelijk – Burgernet-berichten worden vanaf vrijdag alleen nog via een app verstuurd. Het gaat daarbij om berichten over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de politie de hulp van het publiek inroept. De meldingen via sms- en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

Volgens de politie heeft het gebruik van de gratis te downloaden app veel voordelen. Zo kan een app-bericht heel gericht worden verstuurd in een bepaald gebied. De eigenaar van de de smartphone wordt via de app om toestemming gevraagd om een locatie op te geven.

In een sms kan een beperkt aantal tekens worden gebruikt. Dit leidde soms tot gebruik van afkortingen die zorgden voor verwarring. De app heeft die beperking van tekens niet. Verder kunnen via de app foto’s en video’s mee worden gestuurd en kan een bericht makkelijk gedeeld worden via de sociale media. Daardoor wordt volgens de politie het bereik van een Burgernetactie vergroot.

AMBER alert-berichten, die de politie verstuurt als een kind vermist en in levensgevaar is, worden ook standaard via de Burgernet-app verstuurd.

De Burgernetapp is gratis te downloaden via Burgernet.nl.