fbpx

Wagenborgen – Schoolkinderen van De Kronkelaar uit Wagenborgen zullen zich dinsdag laten horen tijden het Kindervragenuur in de Tweede Kamer. Hun brandende vraag: waarom hebben dierenambulances, net als de politie, brandweer en gewone ambulances, geen voorrang?

Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en dus Wagenborgen nemen die dag plaats in de blauwe Kamerzetels. Zij zullen demissionair minister-president Rutte en de demissionaire ministers Grapperhaus, Van Engelshoven, Schouten en Visser aan de tand voelen over onderwerpen die hen bezig houden: de Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs. Het Kindervragenuur wordt voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Vijf scholen geselecteerd
De Tweede Kamer heeft uit alle inzendingen de volgende vijf scholen en vragen geselecteerd:
J.J. Anspachschool uit Dongen: “Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?”. Eben-Haëzerschool uit Genemuiden:“Wat gaat er de komende jaren veranderen voor de landbouw?” Basisschool De Borne uit Tilburg: “Zou het mogelijk kunnen zijn dat kinderen uit groep 7 en 8 een soort kinderen kabinet zouden kunnen vormen en dan een keer per maand of zo hun ideeën en meningen kunnen uiten aan de regering? Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk: “Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?”Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen: Waarom hebben dierenambulances (net als de politie, brandweer en gewone ambulances) geen voorrang?”

Plenaire zaal
De vijf winnende schoolklassen zijn uitgenodigd om dinsdag plaats te nemen in de plenaire zaal en hun vraag te stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden.

Het Kindervragenuur vindt plaats voorafgaand aan het reguliere vragenuur, van 12.30 tot 13.30 uur. Het wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en via NPO Politiek.

Traditie
Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie-Raemakers c.s., die de Tweede Kamer opriep om een Tweede Kamer-take-over te organiseren, waarbij Nederlandse jongeren via een Kindervragenuur vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. De eerste twee edities van het Kindervragenuur waren een groot succes, met interessante en inhoudelijke vragen.

Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Vanwege de huidige coronamaatregelen die gelden in de Tweede Kamer zijn van iedere school tien kinderen aanwezig, hun andere klasgenoten volgen het Kindervragenuur via de livestream in hun eigen klaslokaal.

 

By Admin

Geef een reactie